ΑΡΧΙΚΗ » ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ » ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ


ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μία απλή, μη επεμβατική και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση (15 με 20 λεπτά). Ο ειδικός Γυναικολόγος παρατηρεί τον τράχηλο σε μεγάλη μεγέθυνση, με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου που λέγεται κολποσκόπιο.

Πώς ακριβώς γίνεται η εξέταση;

Η γυναίκα κάθεται στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, όπως κατά την γυναικολογική εξέταση. Χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας έτσι ώστε να μπορεί να φανεί ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 60 φορές. Με την βοήθεια του κολποσκοπίου ο γιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol) και φωτισμός. Αν υπάρχει ύποπτη περιοχή  (ανάλογα με το βαθμό) είναι πιθανόν ο γιατρός να πάρει ιστό για βιοψία. Αφαιρείται ανώδυνα ένα δείγμα ιστού (σαν κεφάλι καρφίτσας). Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση.

Τι είναι η ΨΗΦΙΑΚΗ κολποσκόπηση;

Είναι μιά κολποσκόπηση που γίνεται με το ψηφιακό κολποσκόπιο. Το επαναστατικό αυτό μηχάνημα αναλύει μέσω υπολογιστή και ψηφιακής τεχνολογίας την εικόνα του τραχήλου μετά την εμβροχή του με ειδικό διάλυμα, ανιχνεύοντας βλάβες σε πολύ πρώιμο στάδιο. Έτσι, ο συνδυασμός οπτικού και ψηφιακού κολποσκόπιου εγγυάται την σίγουρη ανίχνευση κάθε βλάβης όσο μικρή κι αν είναι .

Ποιός ιατρός κάνει την κολποσκόπηση;

Ο Γυναικολόγος και μάλιστα με πιστοποίηση ότι είναι  ειδικός στην κολποσκόπηση.

Γιατί η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από Γυναικολόγο που έχει πιστοποίηση;

Στην διάρκεια της ειδικότητας του ο Γυναικολόγος δεν εκπαιδεύεται στην κολποσκόπηση. Η εκπαίδευση γίνεται αργότερα σε ειδικά κέντρα, και είναι προαιρετική. Η πιστοποίηση ότι όντως έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει τα «μυστικά», τα λεπτά σημεία της κολποσκόπησης, δίνεται κατόπιν ειδικών γραπτών και προφορικών εξετάσεων, που οργανώνονται από Επιστημονικές Εταιρείες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα οι εξετάσεις δίνονται στην Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης. Η πιστοποίηση εξασφαλίζει στη γυναίκα ότι ο γιατρός γνωρίζει το αντικείμενο της κολποσκόπησης και μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία το πρόβλημά της.

Πως ξέρω ότι ένας Γυναικολόγος είναι ειδικός στην κολποσκόπηση;

Μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το πιστοποιητικό του ή να ανατρέξετε στον διαδίκτυο, στη λίστα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, με όλους τους Γυναικολόγους που είναι πιστοποιημένα ειδικοί στην κολποσκόπηση.

Πονάει η κολποσκόπηση;

Όχι. Στη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός ούτε καν σας ακουμπάει. Απλώς κοιτάει τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο με τη βοήθεια του κολποσκόπιου, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση.

Θα χρειαστεί να πάρω νάρκωση; Όχι

Θα χρειαστεί να νοσηλευτώ; Όχι            

Ποιά μέρα του κύκλου είναι κατάλληλη για κολποσκόπηση;

Όλες οι ημέρες εκτός των ημερών της περιόδου. Για σιγουριά αφήστε και 1-2 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να μην υπάρχει ούτε σταγόνα αίμα.

 Χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία ή να αποφύγω κάτι;

Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και τις κολπικές πλύσεις για δύο ημέρες πριν από την εξέταση, καθώς μπορεί να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα.

Αν χρειαστεί βιοψία, πονάει;

Συνήθως δεν γίνεται καν αντιληπτή. Το δείγμα ιστού που αφαιρείται, είναι τόσο μικρό που μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα, ενώ άλλες περιγράφουν ένα αίσθημα “τσιμπήματος”.

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται η εξέταση;

1. Μετά από κάθε μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου.
2. Όταν υπάρχουν ορατές βλάβες στον τράχηλο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου.

3. Όταν διαγιγνώσκεται ατυπία πλακωδών κυττάρων, κύτταρα ASCUSHPV λοίμωξη, ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου CINICIN II, CIN IIILGSILHGSIL, διεισδυτικός καρκίνος τραχήλου της μήτρας, κονδυλώματα αιδοίου, πρωκτού, κόλπου, τραχήλου.
4. Επιμένουσες φλεγμονές τραχήλου.
5. Παρακολούθηση προκαρκινικών καταστάσεων, έλεγχος μετά θεραπεία καρκίνου του τραχήλου.

Τι θα δείξει η εξέταση;

Η κολποσκόπηση θα δείξει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση, την βαρύτητα και το είδος της βλάβης, όπως και το αν χρειάζεται βιοψία.

Θα στοιχίσει ακριβά;

Συνολικά 100 ευρώ (αν χρειαστεί βιοψία θα επιβαρυνθείτε 50 ευρώ)

Τι πρέπει να προσέξω μετά;

Συνήθως τίποτε. Σε ειδικές περιπτώσεις θα ενημερωθείτε μετά την εξέταση.

Πότε βγαίνει το αποτέλεσμα;

Αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης, θα ενημερωθείτε για το τι έδειξε η εξέταση και θα σας δωθούν οδηγίες για πιθανή θεραπεία ή παρακολούθηση. Αν γίνει βιοψία, το αποτέλεσμα συνήθως είναι έτοιμο σε 3-5 ημέρες (από τον Παθολογοανατόμο).

Κι αν βρεθεί κάτι;

Συχνά δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία, απλά επανέλεγχος, ανάλογα με το είδος της βλάβης.

Αν χρειαστεί θεραπεία;

Ανάλογα το πρόβλημα που θα αποκαλυφθεί από την κολποσκόπηση ή/και την βιοψία, θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση με ή χωρίς κολποσκόπηση, ή καυτηριασμός – εξάχνωση με Laser, ή κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας ( LLETZ).