ΑΡΧΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ » ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ – ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ – ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Τι είναι κλιμακτήριος;

 Κλιμακτήριος είναι το χρονικό εκείνο διάστημα που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

 Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στην κλιμακτήριο;

  •  Μείωση του κύκλου (δηλαδή η περίοδος να έρχεται νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν).

 •  Μεγάλη διάρκεια περιόδου

 •  Μεγάλη απώλεια αίματος

 •  Μικροαιμοραγίες

 •  Συχνές αιμορραγίες

 •  Αραιά διαστήματα μεταξύ των περιόδων.

 Είναι πολύ σημαντικό και άκρως απαραίτητο κάθε γυναίκα που παρουσιάζει ένα απ’ αυτά τα συμπτώματα , μια φορά τον χρόνο να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο και test-Παπανικολάου γιατί μπορεί αυτά τα συμπτώματα να μην οφείλονται στην κλιμακτήριο αλλά σε κάποια κακοήθεια.

 Τι είναι εμμηνόπαυση;

 Εμμηνόπαυση ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και οφείλεται στην μη αναστρέψιμη και οριστική παύση της λειτουργίας της .

Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται εκ των υστέρων και αφορά τη μετάβαση της γυναίκας από την αναπαραγωγική στην μη παραγωγική περίοδο της ζωής της.

Η γυναίκα γεννιέται με ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων τα οποία αποθηκεύονται στις ωοθήκες. Η περίοδος και η ωορρηξία ρυθμίζονται από τις ορμόνες οιστραδιόλη και προγεστερόνη που παράγουν οι ωοθήκες. Κατά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάριο κάθε μήνα , με συνέπεια η περίοδος να σταματά. Η περίοδος που θεωρείται μεταβατική πριν την οριστική κατάπαυση της λειτουργίας των ωοθηκών, ονομάζεται κλιμακτήριος. Αυτό το χρονικό διάστημα διαρκεί συνήθως από 2 -10 χρόνια.

 Πότε συμβαίνει;

 Οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν έμμηνο ρύση κατά τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας τους, με μέση ηλικία εμμηνόπαυσης το 51ο έτος. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εμμηνόπαυση μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, χημειοθεραπεία , ακτινοβολία της κάτω κοιλιάς , ανοσολογικές διαταραχές, μεγάλο ψυχολογικό Shock.

 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον χρόνο εμφάνισής της;

 Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Φαίνεται όμως να εμπλέκονται κληρονομικοί , σωματομετρικοί παράγοντες (όπως βάρος σώματος), συνήθειες (όπως κάπνισμα), εξωγενείς παράγοντες (ψυχολογικοί, έντονο shock από απώλεια κάποιου δικού μας ανθρώπου).

 Τι συμπτώματα προκαλεί η εμμηνόπαυση;

 Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση οφείλονται κυρίως στην έλλειψη οιστρογόνων και παρουσιάζονται στο 80% των γυναικών. Το 15% αυτών των γυναικών έχουν τόσο έντονα τα συμπτώματα ώστε είναι αναγκαία η παρέμβαση του γυναικολόγου. Οι περισσότερες νιώθουν εξάψεις οι οποίες παρουσιάζονται στο πάνω μέρος του σώματος, που συχνά συνοδεύονται από ερυθρότητα και έντονο ιδρώτα διαρκούν 1-2 min και μπορεί να συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης μπορούν να παρουσιάζονται:

- Ξηρότητα του κόλπου

- Προβλήματα στην ούρηση

- Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης

- Οστεοπόρωση

- Λεπτότερο, ξηρότερο, λιγότερο ελαστικό δέρμα

 Ενώ σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί:

- Πονοκέφαλος

- Ταχυκαρδίες

- Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς

- Κράμπες

- Αϋπνία

- Κατάθλιψη – ευερεθιστότητα – κυκλοθυμία

- Κακή διάθεση

- Αίσθημα παλμών

 Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι μπαίνω στην εμμηνόπαυση;

 Ο γυναικολόγος επιβεβαιώνει τη διάγνωση με δύο εξετάσεις :

  1. την μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης στο αίμα (πολύ υψηλή)
  2. το τεστ Παπανικολάου (ατροφία του κόλπου, λόγω έλλειψης των οιστρογόνων).

  Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τα συμπτώματα;

 Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την βοήθεια των εξής:

 - Καλή διατροφή

 - Άσκηση

 - Μείωση βάρους – διατήρηση φυσιολογικού

- Λήψη συμπληρωμάτων (ασβέστιο, βιταμίνες κ.α.)

- Διακοπή καπνίσματος

- Σωστές ώρες ύπνου

- Ορμονικά σκευάσματα , αφού έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος και συζήτηση με τον γυναικολόγο.