ΑΡΧΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ » Νoσοι σαλπιγγων


Νoσοι σαλπιγγων

                                                                             Προβλήματα σαλπίγγων- Αιτίες- Διάγνωση- Θεραπεία

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος υπογονιμότητας είναι και οι Σάλπιγγες μιας και το 35% των υπογόνιμων γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτές. Οποιαδήποτε ανωμαλία στις σάλπιγγες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα αφού το ωάριο δεν θα μπορεί να περάσει μέσα σε αυτές να γονιμοποιηθεί και στην συνέχεια να εγκατασταθεί στην μήτρα έως την ημέρα του τοκετου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος με τις σάλπιγγες τους έως ότου ελέγξουν την γονιμότητα τους, εκτός από κάποιες που μπορεί να έχουν έντονους πόνους περιόδου, ανώμαλο κύκλο ή πόνους στην οσφυϊκή χώρα…… 

 
 
Οι παράγοντες που τις επηρεάζουν και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα είναι:
 
 
  1. Λοιμώξεις- Οποιαδήποτε λοίμωξη αναπτυχθεί μέσα στις σάλπιγγες είτε από σεξουαλικές ασθένειες είτε από τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα είτε από αποβολές ή τοκετούς ή εκτρώσεις εάν δεν θεραπευτεί άμεσα και επαρκώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
  2. Ιστορικό εγχειρήσεων. Όλες οι εγχειρήσεις στα γεννητικά όργανα καθώς και στην κοιλιακή χώρα μπορούν να δημιουργήσουν συγκολλήσεις.
  3. Εξωμήτριες κυήσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιές
  4. Δυσμορφίες σαλπίγγων
  5. Ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει συγκολλήσεις ακόμα και απόφραξη στις σάλπιγγες.
  6. Υδροσάλπιγγες. Συγκέντρωση υγρού μέσα στις σάλπιγγες λόγω φλεγμονών που δεν μπορεί να φύγει.
 
Ο εντοπισμός της ύπαρξης κάποιού προβλήματος με τις σάλπιγγες γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
 
  1. Υστεροσαλπιγγογραφία
  2. Σαπλιγκοσκόπηση
  3. Λαπαροσκόπηση

Η  συνηθέστερη μέθοδός ελέγχου των σαλπίγγων είναι η Υστεροσαλπιγγογραφία (Σαλπιγγογραφία)
 
Πλέον με την σύγχρονη χειρουργική -λαπαροσκόπηση είναι δυνατή η λύση των προβλημάτων με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 
Τα Βασικότερα χειρουργεία Σαλπίγγων είναι:
 
  1. Συμφυσιόλυση- προβλήματα συμφύσεων κοντά στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες. Μπορεί να γίνει επέμβαση για την διόρθωσή τους έτσι ώστε η σάλπιγγα να μπορεί να δεχθεί και να μεταφέρει το ωάριο. Η πιθανότητα κύησης μετά από αυτό ανέρχεται στο 50%
  2. Απόφραξη στην πλευρά της μήτρας- Μπορεί το τμήμα αυτό να αφαιρεθεί και έτσι να μπορεί να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο. Και εδώ τα ποσοστά για κύηση μετά την εγχείρηση είναι 50%
  3. Κροσσόλυση- όταν το άκρο των σαλπίγγων οι κροσοί είναι τμηματικά φραγμένοι τότε μπορεί να γίνει απόφραξη και το ποσοστό επιτυχίας κύησης είναι 25%
  4. Σαλπιγγοστομία γίνεται όταν το άκρο των σαλπίγγων είναι ολικά φραγμένο και τα ποσοστά επιτυχίας είναι και εδώ 25%.
  5. Επιδιορθωτική εγχείριση μετά από στείρωση. Μπορεί να γίνει αφαίρεση του τμήματος που είχε γίνει η φραγή στο παρελθόν και γίνεται αναστόμωση των άκρων με μικροχειρουργική.