ΑΡΧΙΚΗ » ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ » Ανεξηγητη Υπογονιμοτητα


Ανεξηγητη Υπογονιμοτητα

Η περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας πλήττει περίπου το 5-10% των σημερινών ζευγαριών. Στα ζευγάρια αυτά παρατηρείται αδυναμία σύλληψης παρόλο που όλοι οι παράμετροι που αναφέραμε είναι φυσιολογικοί. Σε ποσοστό 1/3 υπάρχει πρόβλημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στους δύο συντρόφους. Η δυσμενής συνέπεια της ηλικίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από μια μείωση της «δυνατότητας γονιμοποίησης», ωστόσο μοιάζει να έχει μάλλον σχέση με τα μη φυσιολογικά χρωμοσώματα στο ωάριο.

Καλυτέρευση τρόπου ζωής σημαίνει περισσότερες πιθανότητες αύξησης γονιμότητας
Ο σημερινός αγχωτικός τρόπος ζωής συμβάλλει αναμφίβολα στα αίτια υπογονιμότητας. Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και βάζοντας στο καθημερινό πρόγραμμά σας κάποιες απλές συνήθειες, να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα θετικά.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια (τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3 και Ω6 λιπαρά), οργανικές τροφές (απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης), φρέσκα φρούτα & λαχανικά, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Πίνετε φρέσκους χυμούς, αφεψήματα και 8- 10 ποτήρια νερό ημερησίως, για αποτοξίνωση. 

Ασκηθείτε περισσότερο

Έχει παρατηρηθεί ότι υπέρβαροι άντρες ενδέχεται να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και υπέρβαρες γυναίκες με υπερβολικό λίπος στην κοιλιακή χώρα παρουσιάζουν απορρύθμιση των ορμονών εμποδίζοντας την ωορρηξία. Η σωματική άσκηση βελτιώνει το σφρίγος, προκαλεί ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και οδηγεί να βλέπουμε θετικότερα κάθε κατάσταση.

Κόψτε «κακές συνήθειες», όπως το κάπνισμα, καθώς ο καπνός ελαττώνει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν υγιή ωάρια και οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. 
Περιορίστε ή αν μπορείτε κόψτε την καφεϊνη που αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζει τόσο την ποιότητα σπέρματος όσο και την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. 
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες όπως Ε, C και ο ψευδάργυρος και ευθύνεται για μείωση κινητικότητας σπέρματος στους άνδρες