ΑΡΧΙΚΗ » ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ » Λαπαροσκοπηση


Λαπαροσκοπηση

   Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται στη γυναικολογία ως διαγνωστική μέθοδος από το 1970. Πρόκειται για μια επαναστατική διαγνωστική μέθοδο, που επιτρέπει τον έλεγχο και τη διάγνωση γυναικολογικών προβλημάτων στο εσωτερικό της κοιλιάς της γυναίκας. Από μια μικρή τομή στο ύψος του ομφαλού, εισάγεται το λαπαροσκόπιο από το οποίο μπορεί να ελεγχθεί η  κατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

Τα τελευταία χρόνια, η θεαματική ανάπτυξη της τεχνολογίας, η συνεχής εξέλιξη των ιατρικών εργαλείων και η χρήση των λέιζερ επέτρεψαν τη χρήση της λαπαροσκόπησης όχι μόνο για διαγνωστικούς λόγους, αλλά και για την εκτέλεση διάφορων, μικρών στην αρχή και στη συνέχεια μεγάλων, γυναικολογικών επεμβάσεων. Σήμερα. η μέθοδος εφαρμόζεται στις περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις, αλλά και σε πολλές άλλες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Tα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έναντι της γενικής;
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η αποφυγή χειρουργικής τομής και η προφύλαξη από τραυματισμούς των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος και ιδιαιτέρως του περιτοναίου. Ταυτοχρόνως διαφυλάσσεται στο ακέραιο η γονιμοποιητική ικανότητα μιας γυναίκας που θα υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση.
 Επακόλουθα των παραπάνω είναι η  ελάττωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και η έλλειψη πόνου που επιτρέπουν την ταχύτατη έξοδο της ασθενούς από την κλινική, τη γρήγορη επαγγελματική δραστηριοποίηση της και τη μείωση του κόστους νοσηλείας και των γενικότερων δαπανών. 
Τέλος το αισθητικό αποτέλεσμα από την απουσία μετεγχειρητικής ουλής, δεν είναι καθόλου αμελητέο, ιδιαίτερα για μια γυναίκα.

Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λαπαροσκοπική χειρουργική;
Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τη γυναικολογική χειρουργική αφορούν:

   -  Κύστεις των ωοθηκών:

 Η τελειοποίηση των λαπαροσκοπικών εργαλείων έχει κάνει σήμερα δυνατή τη λαπαροσκοπική αφαίρεση όλων των καλοηθών όγκων και κυρίως κύστεων όλων των ειδών. Το μόνο πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, είναι η ύπαρξη κακοήθειας. Γι’ αυτό, πριν απ’ την επέμβαση, χρειάζεται ένας πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος, που πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικό. Εφόσον η προεγχειρητική διάγνωση κλίνει υπέρ της καλοήθειας η αφαίρεση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.

- Ινομυώματα:

 Τα ινομυώματα είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι αιτία αιμορραγιών, πόνων και φαινομένων πίεσης των γειτονικών οργάνων. Η θεραπεία τους γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά. Από τη στιγμή που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η λαπαροσκοπική αφαίρεση των ινομυωμάτων είναι σήμερα εφικτή με μεγάλη ασφάλεια ακόμα και για ινομυώματα που φτάνουν 10-12 εκατοστά σε διάμετρο.

- Εξωμήτριο κύηση:

  Όλες οι τεχνικές αντιμετώπισης μιας εξωμήτριας κύησης που γίνονταν με την ανοιχτή επέμβαση, πλέον γίνονται αποκλειστικά με τη λαπαροσκοπικη μέθοδο.

- Ενδομητρίωση:

  Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα και συχνά σημαντική αιτία υπογονιμότητας. Αφορά στην εμφύτευση ενδομητρικού ιστού ( βλεννογόνου της μήτρας ) έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται εστίες μέσα στην κοιλιά που συμπεριφέρονται σαν μικρές μήτρες. Πρήζονται, δηλαδή, και αιμορραγούν κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν δυσμηνόρροια (πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου) και ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Ακόμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, αφού επηρεάζει την κινητικότητα της σάλπιγγας και τη λειτουργία των ωοθηκών, ενώ, πολλές φορές, επιβραδύνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και δυσχεραίνει την ένωση τους με τα ωάρια. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με λαπαροσκόπηση. Ταυτόχρονα, με την ίδια μέθοδο μπορεί να γίνει και η θεραπεία της, εφόσον υπάρχει μικρή ή μεσαία εξάπλωση των ενδομητρικών εστιών. Σ’ αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται λέιζερ ή ηλεκτροκαυτηρίαση, για να καταστρέψουμε τις εστίες της ενδομητρίωσης.

-  Υστερεκτομή:

  Η υστερεκτομή η αφαίρεση δηλαδή των γεννητικών οργάνων είναι, η πιο σημαντική γυναικολογική επέμβαση. Ήταν, λοιπόν, φυσικό να αποτελέσει πρόκληση και στόχο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Σήμερα, η μέθοδος έχει καθιερωθεί και έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές όπως:

Λαπαροσκοπική  υφολική  υστερεκτομή, όπου βγαίνει η μήτρα λαπαροσκοπικά με ή χωρίς τις ωοθήκες, χωρίς όμως να βγαίνει ο τράχηλος.  Ό λόγος που αυτή η επέμβαση είναι δημοφιλής για καλοήθεις παθήσεις της μήτρας (όπως τα ινομυώματα) είναι ότι είναι ιδιαίτερα γρήγορη και με εύκολη ανάρρωση για την ασθενή.
Το σημαντικότερο όμως και ουσιαστικότερο  πλεονέκτημα της είναι ότι δεν βγαίνει ο τράχηλος της μήτρας.  Αυτό είναι σημαντικό διότι έτσι δεν επηρεάζεται το νευρικό δίκτυο των οργάνων της λεκάνης με αποτέλεσμα η ασθενής μετά το χειρουργείο να διατηρεί στο ακέραιο την αισθητικότητα της περιοχής η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ουροδόχο κύστη και για την σεξουαλική λειτουργία.
Λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή λέμε την επέμβαση όπου βγαίνει λαπαροσκοπικά ολόκληρη η μήτρα και ο τράχηλος με ή χωρίς τις ωοθήκες.  Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται όταν υπάρχουν μαζί με προβλήματα της μήτρας και προβλήματα με δυσπλασίες τραχήλου καθώς και όταν υπάρχουν ινομυώματα της μήτρας με μεγάλη πτώση των οργάνων προς τον κόλπο. Στην περίπτωση αυτή αφού βγει η μήτρα και ο τράχηλος λαπαροσκοπικά γίνεται με ειδικές τεχνικές στερέωση και ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους.
Στο ιατρείο μας εκτελούμε αυτές τις τεχνικές  από το 1996 έχοντας μια από τις μεγαλύτερες σειρές επεμβάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Είναι επίπονη η διαδικασία μιας λαπαροσκόπησης; 
Η έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου είναι χαρακτηριστική στη λαπαροσκόπηση. Η γυναίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Εισέρχεται το πρωί και βγαίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας ή το επόμενο πρωί.