ΑΡΧΙΚΗ » ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ » ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για μια ειδική εξέταση, διαγνωστικής και θεραπευτικής αξίας, με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε την κοιλότητα της μήτρας, το ενδομήτριο, τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων και τον τράχηλο.Είναι ανώδυνη και η διάρκειά της είναι λίγα λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με έντονο άγχος, μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη. Η νοσηλεία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξέτασης, διαρκεί λίγες μόλις ώρες.

Η τεχνική της υστεροσκόπησης βασίζεται στην επισκόπηση με τηλεσκοπική κάμερα των εσωτερικών οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις γυναικολογικές επεμβάσεις.

Με την υστεροσκόπηση προσφέρεται η δυνατότητα άμεσης επισκόπησης της κοιλότητας της μήτρας με ακριβή διάγνωση, ένα  καλύτερο υπόβαθρο θεραπείας και μια συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

 

  

Με την υστεροσκόπηση μπορούν να παρατηρηθούν:

 α. Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας

 β. Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων

 γ. Η υφή και ο βαθμός ανάπτυξης του ενδομητρίου

 δ. Ο τραχηλικός σωλήνας

Η υστεροσκόπηση ενδείκνυται όταν υποπτευόμαστε παθολογία της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας (πολύποδας, ινομύωμα, υπερπλασία ενδομητρίου, συμφύσεις, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας).

Συγκεκριμένα:

- Ενδομητρικές συμφύσεις

- Ενδομητρικό ή τραχηλικό πολύποδα

- Υποβλεννογόνια ινομυώματα

- Συγγενείς ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας

- Φλεγμονή του ενδομητρίου

- Αδενομύωση-

- Οστική Μετάπλαση

- Υπερπλασία του ενδομητρίου.

- Υπολείμματα κυήσεως.