ΑΡΧΙΚΗ » MAIEYTIKH » ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

Πρόπτωση ομφάλιου λώρου 

 

Τι είναι;

Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου είναι μια επιπλοκή που λαμβάνει χώρα πριν ή κατά την γέννηση του νεογνού.

epiplokes-toketou  

Σε αυτή την περίπτωση, ο ομφάλιος λώρος πέφτει μέσω της ανοικτής τραχήλου στον κόλπο πριν από το μωρό. Ο ομφάλιος λώρος μπορεί στη συνέχεια να εμποδιστεί από το σώμα του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου εμφανίζεται περίπου μία φορά στις 300 γεννήσεις.

Πως προκαλείται

Η πιο κοινή αιτία πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου είναι η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών που περιέχουν το αμνιακό υγρό. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

- Πρόωρη γέννηση του μωρού 

- Πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.) 

- Υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού 

- Ομφάλιο λώρο που είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο

Συνέπειες

Μια πρόπτωση του ομφάλιου λώρου παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο για το έμβρυο. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το έμβρυο μπορεί πιέσει τον ομφάλιο λώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οξυγόνου για το έμβρυο ή ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατό του.

Διάγνωση

Εάν υπάρχει πρόπτωση του ομφάλιου λώρου το μωρό ίσως εμφανίσει βραδυκαρδία (κάτω από 120 παλμούς ανά λεπτό). Ο γιατρός μπορεί επίσης να προβεί σε εξέταση της πυέλου και μπορεί να διαγνώσει την πρόπτωση, ή να ψηλαφίσει τον ομφάλιο λώρο με τα δάχτυλά του.

Αντιμετώπιση

Λόγω του κινδύνου της έλλειψης οξυγόνου στο έμβρυο, μια πρόπτωση του ομφάλιου λώρου πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Εάν ο γιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόπτωση, θα πρέπει να μετακινήσει το έμβρυο μακριά από τον ομφάλιο λώρο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της απώλειας οξυγόνου .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό θα πρέπει να βγεί αμέσως με καισαρική τομή. Εάν το πρόβλημα της πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου λυθεί άμεσα, μπορεί να μην υπάρξει μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων (όπως η εγκεφαλική βλάβη ή θάνατος) για το νεογνό.

 

 Αποκόλληση πλακούντα

 

Τι είναι;

Με τον όρο αποκόλληση πλακούντα περιγράφεται ο πρόωρος διαχωρισμός (αποκόλληση) του πλακούντα από τη μήτρα πριν από τον τοκετό. Ο πλακούντας είναι το όργανο που συνδέει το αναπτυσσόμενο έμβρυο στη μήτρα της μητέρας και του παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου ή και της μητέρας σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, και μεγάλη απώλεια αίματος στην μητέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αποκόλληση πλακούντα οδηγεί στο θάνατο του μωρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.

Πως προκαλείται

Αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να προκληθεί από ένα άμεσο τραύμα στη μήτρα (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα). Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο τραύμα, η αιτία δεν είναι πάντα γνωστή. Ωστόσο, η αποκόλληση του πλακούντα έχει συνδεθεί με περιπτώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Μια προηγούμενη εγκυμοσύνη με αποκόλληση πλακούντα 

- Μια πολύδυμη κύηση 

- Υψηλή αρτηριακή πίεση 

- Το κάπνισμα

 

Συμπτώματα

Κάθε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα αυτής της διαταραχής με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία με σκούρο-κόκκινο χρώμα και πόνο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

- Κοιλιακό άλγος 

- Συσπάσεις της μήτρας που δεν χαλαρώνουν 

- Παρουσία αίματος στο αμνιακό υγρό 

- Ναυτία 

- Δίψα 

- Αίσθημα λιποθυμίας 

- Μειωμένες κινήσεις του εμβρύου 

Διάγνωση

Η διάγνωση της αποκόλλησης του πλακούντα γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματα, καθώς και το ποσό της αιμορραγίας και του πόνου. Με την χρησιμοποίηση των υπέρηχων μπορεί να καθοριστεί η θέση της αιμορραγίας και να ελεγχθεί το έμβρυο.  Άλλες φορές η αποκόλληση πλακούντα διαγιγνώσκεται μετά τον τοκετό, όταν μια περιοχή του θρομβωμένου αίματος αποκαλύπτεται πίσω από τον πλακούντα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για να σταματήσει η αποκόλληση του πλακούντα, ή να ξαναμπεί ο πλακούντας στη θέση του. Η θεραπεία για την αποκόλληση του πλακούντα, εξαρτάται από το ποσό της αιμορραγίας, το στάδιο της εγκυμοσύνης, και την κατάσταση του εμβρύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποκόλλησης πλακούντα γίνεται καισαρική τομή. Εάν υπάρξει αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει ο τοκετός επειγόντως . Εάν υπάρξει σοβαρή απώλεια αίματος, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.

 

Αποβολή

 

Με τον όρο αποβολή περιγράφεται η απότομη λήξη μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο είναι αρκετά ώριμο για να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, τις περισσότερες φορές πριν καν μια γυναίκα χάσει μία περίοδο ή αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Μία στις πέντε ήδη διαπιστωμένες εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή.

Η αποβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί εντός των πρώτων τριών μηνών της κύησης, πριν από την 12η εβδομάδα της κύησης. Μόνο το 1 τοις εκατό των αποβολών συμβαίνουν μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποβολής;

Τα συμπτώματα της αποβολής περιλαμβάνουν:

- Αιμορραγία 

- Κράμπες 

- Κοιλιακό άλγος 

- Πυρετό 

- Αδυναμία 

- Έμετο 

- Οσφυαλγία

 

Τι προκαλεί την αποβολή;

Περίπου οι μισές αποβολές που συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο (της κύησης) προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες – οι οποίες μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Τα χρωμοσώματα είναι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό των κυττάρων του σώματος που μεταφέρουν πολλά γονίδια και είναι υπεύθυνα για την κληρονομικότητα.

Τα γονίδια καθορίζουν το σύνολο των φυσικών ιδιοτήτων ενός ατόμου, όπως το φύλο, τα μαλλιά και χρώμα ματιών, και τον τύπο του αίματος. Τα περισσότερα χρωμοσωμικά προβλήματα εμφανίζονται κατά τύχη και δεν συνδέονται με την υγεία της μητέρας ή του πατέρα.

Αποβολές προκαλούνται επίσης από μια ποικιλία γνωστών και άγνωστων παραγόντων, όπως:

- Μόλυνση 

- Έκθεση σε κινδύνους στον εργασιακό χώρο ή στο περιβάλλον, όπως τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας ή τοξικών παραγόντων 

- Ορμονικές διαταραχές 

- Ανωμαλίες της μήτρας 

- Ακατάλληλος τράχηλος της μήτρας (Ο τράχηλος αρχίζει να φαρδύνει και να ανοίγει πολύ νωρίς, στη μέση της εγκυμοσύνης, χωρίς ενδείξεις πόνου ή τοκετού.)

- Ανθυγιεινός τρόπος ζωής (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ή χρήση ναρκωτικών) 

- Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος 

- Σοβαρή νεφρική νόσο 

- Συγγενής καρδιοπάθεια 

- Μη ελεγχόμενος διαβήτης 

- Θυροειδής 

- Σοβαρός υποσιτισμός 

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άγχος ή σωματική ή σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί αποβολή.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αποβολή

Οι παράγοντες κινδύνου για αποβολή περιλαμβάνουν:

- Προηγούμενη αποβολή. Μία αποβολή δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δύο ή περισσότερες μπορεί να τον αυξήσουν. 

- Ηλικία της μητέρας. Μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα αποβολής είναι περίπου 15 τοις εκατό για τις γυναίκες που βρίσκονται στα 20 τους, ενώ πλησιάζει περίπου το 40 τοις εκατό για τις γυναίκες στην ηλικία των 40. Η ηλικία του πατέρα δεν θεωρείται ότι επηρεάζει τον κίνδυνο. 

- Διάφορα προβλήματα στην υγεία της εγκυμονούσας 

Διάγνωση και θεραπεία

Εκτελείτε μια γυναικολογική εξέταση στην πυελική περιοχή και ένα υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει την αποβολή. Εάν η αποβολή έχει ολοκληρωθεί και η μήτρα είναι καθαρή, τότε συνήθως δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία. Περιστασιακά, όταν η μήτρα δεν έχει αδειάσει εντελώς, εκτελείται η διαδικασία «διαστολής και απόξεσης» ή «διαστολής και εξόρυξης». Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, ο τράχηλος διαστέλλεται και απομακρύνεται κάθε υπόλοιπο του εμβρύου ή του ιστού του πλακούντα με ήπια απόξεση ή αναρρόφηση έξω από τη μήτρα.

Μια άλλη επιλογή είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (μέσω στόματος) για επιτάχυνση της διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί μία επαναληπτική επίσκεψη για να βεβαιωθείτε ότι η μήτρα έχει καθαριστεί πλήρως.

Οι γενετικές εξετάσεις, οι εξετάσεις αίματος ή φαρμάκων μπορεί να είναι απαραίτητες, εάν μια γυναίκα έχει περισσότερες από δύο συνεχόμενες αποβολές. Ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

- Ειδική εξέταση αίματος

- Βιοψία ενδομήτριου

- Υστεροσαλπιγγόγραμμα (μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων)

- Υστεροσκόπηση (εξέταση κατά την οποία ο γιατρός παρατηρεί το εσωτερικό της μήτρας με μια ειδική συσκευή που μοιάζει με τηλεσκόπιο)

- Λαπαροσκόπηση

Συμπτώματα μετά την αποβολή

Εξανθήματα και ήπια δυσφορία είναι κοινά συμπτώματα μετά από μια αποβολή. Μία μόλυνση μετά την αποβολή μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία, πυρετό, ρίγη, ή πόνο.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά μια αποβολή;

Ναι. Οι περισσότερες γυναίκες (87 τοις εκατό), οι οποίοι έχουν αποβάλει μπορούν να έχουν μετέπειτα φυσιολογική εγκυμοσύνη. Μία αποβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Περίπου 1 τοις εκατό των γυναικών μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες αποβολές (τρεις ή περισσότερες). Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με μια αυτοάνοση αντίδραση.

Συνίσταται η αναμονή ενός χρονικού διαστήματος (από έναν έμμηνο κύκλο έως 3 μήνες) προτού γίνει εκ νέου προσπάθεια σύλληψης. Για να αποφευχθεί μια άλλη αποβολή, μπορεί ο γιατρός σας να συστήσει θεραπεία με προγεστερόνη, μια ορμόνη που απαιτείται για την εμφύτευση στη μήτρα.

Είναι σημαντικό να υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα για τη σωματική αλλά και την συναισθηματική ανάκαμψη μετά από μια αποβολή. Δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την αποβολή. Χρήσιμη είναι και η λήψη ψυχολογικής υποστήριξης.

Αν είχατε δύο αποβολές στη σειρά, θα πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε. Επιπρόσθετα θα πρέπει να κάνετε διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία των αποβολών.

Μπορεί μια αποβολή να αποτραπεί;

Συνήθως μια αποβολή δεν μπορεί να αποτραπεί και συχνά συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη δεν είναι φυσιολογική. Μερικές φορές, η βελτίωση της κατάστασης της υγείας της μητέρας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μία επιτυχή κύηση.

 

Τοξοπλάσμωση 

 

Τι είναι;

Τοξοπλάσμωση είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο Toxoplasma gondii που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Μπορείτε να μολυνθείτε από την επαφή με το χώμα ή την άμμο για γάτες που περιέχει περιττώματα γάτας που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο. Επίσης μπορεί να μολυνθείτε από την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ζώα που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο ή από ωμά τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας. Εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα μια φορά, συνήθως δεν θα μολυνθείτε ξανά.

Συμπτώματα

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι με τοξόπλασμα δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι έχουν μολυνθεί. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορούν να μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί;

Με μια εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα  ή αν είχατε μολυνθεί κατά το παρελθόν. Δεδομένου ότι η εξέταση αυτή δεν γίνεται σε τακτική βάση, μπορεί προγραμματίσετε μία προτού μείνετε έγκυος.

Με σπάνια εξαίρεση, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 6 έως 9 μήνες πριν από τη σύλληψη αναπτύσσουν ανοσία στο τοξόπλασμα και δε μεταδίδουν τη μόλυνση στο μωρό τους.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Τοξοπλάσμωσης για το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Περίπου το ήμισυ των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τοξόπλασμα μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση από τον πλακούντα στο έμβρυο. Οι πιθανότητες μετάδοσης της λοίμωξης στα πρώτα στάδια της κύησης είναι λιγότερες απ’ ότι σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μια λοίμωξη στην αρχή της κύησης είναι συνήθως πιο σοβαρή από μια που θα συμβεί σε μετέπειτα στάδιο. Τα περισσότερα μωρά που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της τοξοπλάσμωσης όταν γεννιούνται, αλλά πολλά από αυτά αναπτύσσουν μαθησιακά, οπτικά και ακουστικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί;

Εάν η μητέρα έχει τοξοπλάσμωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί:

- Το υγρό γύρω από το έμβρυο ή το αίμα του εμβρύου μπορεί να ελεγχθεί για τη μόλυνση. 

- Περίπου το ένα τρίτο των μολυσμένων εμβρύων παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα που μπορεί να είναι ορατό σε ένα υπερηχογράφημα. 

- Μπορεί να γίνει αιματολογική εξέταση του μωρού μετά τη γέννησή του. 

Μπορεί το τοξόπλασμα να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;

Η λοίμωξη από τοξόπλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για την πρόληψη της μόλυνσης του εμβρύου. Αν το έμβρυο έχει ήδη μολυνθεί, η θεραπεία μπορεί να κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή. Το μωρό μπορεί επίσης να ξεκινήσει τη θεραπεία στο πρώτο έτος της ζωής του.

Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της λοίμωξης από τοξόπλασμα;

- Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και εξασφαλίστε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά. 

- Πλύνετε σχολαστικά ή καθαρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. 

- Πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη και τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό αφότου έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα. 

- Να φοράτε γάντια στην κηπουρική και κατά τη διάρκεια κάθε επαφής με το έδαφος ή την άμμο, διότι ενδέχεται να περιέχουν περιττώματα γάτας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με το έδαφος ή την άμμο. 

- Αποφύγετε την αλλαγή άμμου για γάτες. Αν πρέπει να το κάνετε, να φοράτε γάντια και πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά. Μην ταΐζετε γάτα σας ωμά ή μαγειρεμένα κρέατα.