ΗPV και Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν είναι ένας, αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος.
Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση σε γυναίκες και άνδρες. Αφορά έως και το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού ανεξαρτήτου ηλικίας. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140 γονότυποι HPV. Οι τύποι 16,18,31,33,35, όμως ανευρίσκονται συχνά στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%), του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματο-φαρυγγικής κοιλότητας (σε ποσοστό 50%). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες και η τέταρτη σε σειρά αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο στον κόσμο..

Ο HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροεσχάρες (βλάβες) που δημιουργούνται κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή ή και κατά τη στοματική σεξουαλική επαφή. Διαφορετικά άλλα στελέχη, του ιού HPV, προκαλούν τις μυρμηκίες σε διαφορετικά σημεία του σώματος όπως πρόσωπο, παλάμες και πέλματα.Οι μυρμηκίες μεταδίδονται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

Το πιο συχνό όμως είδος του ιού των θηλωμάτων είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα των δύο φύλων ανεξαρτήτου ηλικίας και είναι εμφανή συνήθως στο γυμνό μάτι σαν κουνουπίδι ή ελιά. Οι υπόλοιπες HPV βλάβες στα εσωτερικά γεννητικά όργανα μπορεί να είναι επίπεδες και να μη φαίνονται με γυμνό μάτι , γι’ αυτό χρειάζονται ιατρική εξέταση για να εντοπιστούν, όπως το Τεστ-Παπανικολάου και η κολποσκόπηση στην γυναίκα, ή βιοψία και HPV DNA test για ταυτοποίηση του ιού. Oι προφυλάξεις που μπορεί να πάρει κάποιος για αποφυγή αφροδίσιων νοσημάτων, είναι προτίστως η χρησιμοποίηση προφυλακτικού.

Ο ιός από την στιγμή που προσβάλλει το δέρμα δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας και είμαστε για πάντα φορείς του ιού αυτού, γι αυτό πρέπει να παρακολουθείται σταδιακά από τον ειδικό ιατρό. Οι αλλοιώσεις από τον ιό στα γεννητικά όργανα των δύο φύλων αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή πιο αποτελεσματικά με εξάχνωση με Laser co2 ή κρυοθεραπεία , μία πολύ απλή, σχετικά ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο.
Εδώ και μερικά χρόνια, υπάρχουν εμβόλια έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Τα εμβόλια αυτά, προκαλούν τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων που παρέχουν υψηλή προστασία έναντι των αντίστοιχων στελεχών του. Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται σε 3 δόσεις σε διάστημα 6 μηνών. Τα εμβόλια έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV και για το λόγο αυτό, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να δίνονται καλυτερα πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πηγή:http://www.skinlab.com.cy/