Μπορεί το ύψος μιας γυναίκας να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας. Γνωρίζατε ότι ένα από αυτά μπορεί να είναι και το ύψος της;

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έρευνα διεπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ του ύψους μιας γυναίκας και της διάρκειας της εγκυμοσύνης της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 2015, οι μαμάδες που είναι πιο κοντές, με ύψος κάτω του 1 μέτρου και 65 εκατοστών, έχουν μικρότερες σε διάρκεια εγκυμοσύνες από τις πιο ψηλές γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 3,500 τοκετούς για να καταφέρουν να διαπιστώσουν εάν το ύψος της γυναίκας παίζει ρόλο στον πρόωρο τοκετό.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο οι πιο κοντές γυναίκες έχουν μικρότερη διάρκεια εγκυμοσύνης, αλλά γεννούν και μωρά μικρότερου βάρους!

Κίνδυνοι από τον πρόωρο τοκετό

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο παγκοσμίως και πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών. Τα μωρά που επιβιώνουν από μια πρόωρη γέννα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην υπόλοιπη ζωή τους. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο του νεογέννητου, ενώ ίσως επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μάλιστα, το ύψος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνα του 2013 μόνο το 4% των εγκυμοσυνών διαρκούν 40 εβδομάδες και μόνο το 70% των μαμάδων γεννούν 10 μέρες πριν ή 10 μέρες μετά την επίσημη ημερομηνία του τοκετού τους.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες τείνουν να έχουν και μεγαλύτερες σε διάρκεια εγκυμοσύνες. Μάλιστα, κάθε επιπλέον χρόνος στην ηλικία της γυναίκας προσθέτει περίπου μία μέρα στην εγκυμοσύνη της. Τέλος, γυναίκες που όταν γεννήθηκαν ήταν αρκετά μεγάλα μωράκια είχαν και μακρύτερες εγκυμοσύνες.