Πότε πρέπει να πάρω την έφηβη κόρη μου στον γυναικολόγο;

Υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα που τα περιμένουμε με χαρά. Άλλα, όχι και τόσο. Η πρώτη επίσκεψη της έφηβης κόρης σας στο γυναικολόγο μπορεί να είναι από τα πράγματα που, ούτε εσείς, ούτε και η κόρη σας, θα ανυπομονείτε να έρθει. Πολλοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η πτυχή της υγείας της κόρης τους καλύπτεται από τις ετήσιες παιδιατρικές εξετάσεις της, αλλά συνεχώς αναρωτιούνται πότε δεν είναι πια ο παιδίατρος κατάλληλος για αυτήν.

Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την κόρη σας;


1.) Συνιστάτε μια πρώτη επίσκεψη γύρω στην ηλικία των 16. Μια επίσκεψη περίπου στην ηλικία αυτή επιτρέπει ένα «μη επεμβατικό τρόπο για τη γνωριμία με το γυναικολόγο». Εάν δεν παρουσιαστεί οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα, τότε μια πλήρης φυσική εξέταση, με γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και εξέταση του μαστού, μπορεί ενδεχομένως να περιμένει μέχρι και την ηλικία των 21.

Μερικά κορίτσια, ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μικρότερη ηλικία γυναικολογικά προβλήματα τα οποία θα μπορούν να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από έναν ειδικό, όπως η ανωμαλία στην περίοδο, οι κύστεις των ωοθηκών, η δυσμηνόρροια ή η υπερβολική ροή αίματος. Μπορεί επίσης να αντιληφθεί ένα εξόγκωμα μαστού, ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρήση ταμπόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γυναικολόγος μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει πιο επιτυχημένη θεραπεία από τον κανονικό παιδίατρο της κόρης σας.


2.) Η κόρη σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να συζητήσει κάποια θέματα με ένα γυναικολόγο. Σε κάποιο σημείο, η έφηβη κόρη σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με τον παιδίατρο που την ξέρει από τότε που ήταν μωρό, που ίσως να είναι φίλος με τη μητέρα της, ή τον οποίο συναντά συχνά στην πισίνα.

Μερικοί συνήθεις λόγοι που οι έφηβοι έρχονται να τον δουν πριν από την ηλικία των 21 είναι για να συζητήσουν τις ανησυχίες που μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν με τους γονείς ή τον παιδίατρό τους, όπως η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Το να πάρετε την έφηβη κόρη σας στο γυναικολόγο, δίνεται «μια ευκαιρία, όπου η ασθενής μπορεί να μιλήσει με ειλικρίνεια και κατ’ ιδίαν με τον επαγγελματία για θέματα που δεν αισθάνεται άνετα να αντιμετωπίσει» με τους γονείς της ή τον παιδίατρο της, εξηγεί ο ίδιος.


 3.) Γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι η έφηβος σας είναι σεξουαλικά ενεργή. Αν αυτό συμβαίνει τότε η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να έχουν «μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση» με την κόρη τους. Μερικές φορές η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να επιτρέψει σε ένα «ουδέτερο, μη επικριτικό, τρίτο μέρος να συζητήσει σημαντικές πτυχές της μετάβασης στη σεξουαλικά ενεργό ζωή, όπως είναι οι ασφαλείς σεξουαλικά πρακτικές, η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 
4.) Οι περισσότερες έφηβες δεν χρειάζονται μια γυναικολογική εξέταση ή ένα τεστ Παπανικολάου. Ενώ ορισμένοι γυναικολόγοι συνιστούν ένα τεστ Παπανικολάου κατά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, μια γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται κλινικώς για τις περισσότερες νεαρές γυναίκες πριν από την ηλικία των 21 ετών. 

 
5.) Βρείτε ένα γυναικολόγο που είναι ο καταλληλότερος για να εξετάζει τις εφήβους. Ενώ πολλές μητέρες θα θεωρήσουν δεδομένου ότι θα πάρουν τις κόρες τους στο δικό τους γυναικολόγο.