Η απολίνωση των σαλπίγγων, γνωστή και ως γυναικεία στείρωση ή «δέσιμο των σαλπίγγων», είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι σάλπιγγες κόβονται, σφραγίζονται ή μπλοκάρονται με άλλο τρόπο για να εμποδίσουν τα γονιμοποιημένα ωάρια να ταξιδέψουν στη μήτρα, αποτρέποντας έτσι την εγκυμοσύνη.
Ενώ η απολίνωση των σαλπίγγων είναι τεχνικά μόνιμη, τα σχέδια ζωής μπορούν και αλλάζουν, και υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να αλλάξει γνώμη αργότερα. Ευτυχώς, όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης αναστροφής της σαλπιγγικής απολίνωσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Χειρουργική επέμβαση αναστροφής (αναστόμωση των σαλπίγγων): Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση των σαλπίγγων. Δεν είναι δυνατή η αναστροφή της απολίνωσης των σαλπίγγων σε όλες τις γυναίκες, αλλά όσες μπορούν, μπορούν να συνεχίσουν την πλήρη λειτουργία του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Η εγκυμοσύνη είναι δυνατή μετά από αναστόμωση των σαλπίγγων, ωστόσο, η ηλικία και το χρονικό διάστημα μεταξύ της απολίνωσης των σαλπίγγων και της αναστροφής παίζουν μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει μια λύση για το πώς μπορείτε να μείνετε έγκυος με δεμένα τα σωληνάκια σας χωρίς χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια όπως θα ήταν για κάποιον με άθικτα τα σωληνάκια του. Αυτό την καθιστά μια ελκυστική επιλογή και μια επιλογή που δεν συνοδεύεται από το άγχος της χειρουργικής επέμβασης και της νοσηλείας.
Πώς λειτουργεί η εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από απολίνωση των σαλπίγγων
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μοιάζει ίδια είτε έχετε υποβληθεί σε απολίνωση σαλπίγγων είτε όχι.
Αρχικά, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την καταστολή του φυσικού σας κύκλου, ακολουθούμενη από φαρμακευτική αγωγή που διεγείρει τις ωοθήκες σας ώστε να παράγουν άφθονα ωάρια – μια διαδικασία που ονομάζεται υπερωοθυλακιορρηξία. Όσο περισσότερα ωάρια δημιουργούν οι ωοθήκες σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για ένα υγιές έμβρυο.
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ο γιατρός σας θα σας φέρει για να σας πάρει τα ωάρια. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας στα εξωτερικά ιατρεία που ονομάζεται ωοθυλακιορρηξία, κατά τη διάρκεια της οποίας μια λεπτή βελόνα εισάγεται στις ωοθήκες για να αναρροφήσει ένα προς ένα τα ωάρια.
Μετά την ανάκτηση των ωαρίων, αυτά γονιμοποιούνται τεχνητά με σπέρμα από τον σύντροφό σας ή από δότη. Τα γονιμοποιημένα ωάρια μετατρέπονται σε έμβρυα και μπορεί να εμφυτευτούν αρκετές ημέρες αργότερα ή να καταψυχθούν για μεταγενέστερη εμφύτευση. Ορισμένα άτομα επιλέγουν να γίνει γενετική αξιολόγηση των εμβρύων τους για να ελεγχθούν αν υπάρχουν ανωμαλίες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.
Ό,τι κι αν επιλέξετε, όταν έρθει η ώρα της εμφύτευσης, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα για να τοποθετήσει ένα ή περισσότερα έμβρυα απευθείας στη μήτρα σας με την ελπίδα ότι ένα από αυτά θα εμφυτευτεί και θα προχωρήσει σε περαιτέρω στάδια ανάπτυξης.
Πιθανόν να παρατηρήσατε ότι κανένα από τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν περιλαμβάνει τις σάλπιγγές σας. Ως εκ τούτου, η απολίνωση της σάλπιγγας έχει ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και, όπως και κάθε άλλος που υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να γνωρίζετε εντός 10 ημερών αν είστε έγκυος.
Ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από απολίνωση σάλπιγγας
Οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν τα γενικά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξακολουθούν να παίζουν ρόλο σε όσες κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από στείρωση, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ποιότητας των ωαρίων και τυχόν υποκείμενων προβλημάτων γονιμότητας. Επίσης, παρόμοια είναι και τα ίδια τα ποσοστά επιτυχίας, με τουλάχιστον μία μελέτη να διαπιστώνει πολύ μικρή διαφορά στα ποσοστά των γεννήσεων ζώντων παιδιών μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από απολίνωση των σαλπίγγων και εκείνων που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση ως μέσο για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων γονιμότητας.
Μετά από απολίνωση σαλπίγγων ή όχι, ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ηλικία. Σε εθνικό επίπεδο, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 48,5% για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, 43% για τις γυναίκες 35-37 ετών και 30,2% για τις γυναίκες άνω των 37 ετών.