11 συμβουλές για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις μεθόδους στις οποίες καταφεύγουν τα ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Καθώς οι πιθανότητες σύλληψης μέσω αυτής της διαδικασίας είναι μόλις 15-20%, το να γνωρίζετε πώς να κάνετε την εξωσωματική γονιμοποίηση επιτυχημένη με την πρώτη προσπάθεια μπορεί να ωφελήσει την τσέπη σας και να επιταχύνει το ταξίδι σας προς την εγκυμοσύνη.

 Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

 1. Κάντε την  έρευνά σας

Η επιλογή ενός καλού κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το κλειδί για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σας για εγκυμοσύνη. Οι κλινικές διαφέρουν βάσει των δεξιοτήτων των τεχνικών τους, των συνθηκών στις οποίες αναπτύσσεται το έμβρυο κ.λπ. Κάντε έναν κατάλογο κλινικών που προσφέρουν εξωσωματική γονιμοποίηση και μάθετε αυτές τις λεπτομέρειες πριν καταλήξετε σε μία:

 2. Αποφυγή εκσπερμάτισης για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Ο άνδρας σύντροφος δεν πρέπει να εκσπερματώνει για τρεις έως τέσσερις ημέρες πριν από τη δωρεά σπέρματος. Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή και τον αυνανισμό θα αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και, συνεπώς, τις πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει ανάλυση του σπέρματος πριν από τη διαδικασία, καθώς η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

 3. Τρώτε πολλά καλά λίπη

 Μια πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα λίπη θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες με μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτά τα “καλά λιπαρά” είναι ήδη γνωστό ότι προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και βελτιώνουν τη γονιμότητα. Τρώτε λοιπόν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ηλιέλαιο και ελαιόλαδο. Μαζί με τη βελτίωση της γονιμότητας είναι επίσης πολύ απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αντίθετα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας παρήγαγαν λιγότερα αυγά που ήταν αρκετά υγιή για χρήση στη θεραπεία γονιμότητας. Ως εκ τούτου, προσθέστε τα ως μέρος της δίαιτας σας για συμβουλές επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό δεν είναι εγγυημένο ότι θα σας χαρίσει επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά μπορεί σίγουρα να αυξήσει τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη προσπάθεια.

 4. Διαλογισμός και αποφόρτιση

 Το άγχος επηρεάζει αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το αν η θεραπεία γονιμότητας αποδίδει ή όχι- ωστόσο, πρέπει να βρίσκετε καθημερινά χρόνο και για την αποφόρτιση. Ο διαλογισμός που περιλαμβάνει ήπιες τεχνικές αναπνοής μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και να επιτρέψει στο σώμα σας να λειτουργήσει στο βέλτιστο.

 5. Αποφύγετε τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το αλκοόλ και την καφεΐνη

 Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα σύστημα κατάταξης για την ταξινόμηση των τροφίμων ανάλογα με το πόσο εύκολα αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Όσο χαμηλότερος είναι ο ΓΔ, τόσο πιο αργά χωνεύονται, εξασφαλίζοντας έτσι μια σταδιακή αλλά σταθερή παροχή ενέργειας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση του βάρους. Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα και τα μανιτάρια είναι μερικά από τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σχετικά έλαια και σάκχαρα έχουν υψηλό ΓΔ και είναι κακά για τον οργανισμό. Αυξάνουν τη φλεγμονή, επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα και επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.  Το αλκοόλ είναι τερατογόνο (ουσία ή παράγοντας που προκαλεί δυσμορφίες στο έμβρυο) και σοβαρά επιζήμιο για την ανάπτυξη του εμβρύου, επομένως πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Επίσης, στον κατάλογο των πραγμάτων που πρέπει να αποφεύγονται είναι το κάπνισμα. Εάν έχετε εθισμό προς αυτό, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η καφεΐνη έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα από 200 mg ημερησίως. Ιδανικά, είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 6. Μιλήστε με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας

 Η ψυχική σας υγεία επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επιβαρύνει τη συναισθηματική σας ευεξία, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι για το τρενάκι του λούνα παρκ. Μιλήστε σε έναν σύμβουλο για τις ελπίδες σας, αλλά και τους φόβους σας. Βεβαιωθείτε ότι ο/η σύζυγός σας, οι στενοί φίλοι και η οικογένειά σας σας υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

 7. Αποφύγετε την έντονη άσκηση

 Ενώ είναι απαραίτητο να γυμνάζεστε και να διατηρείτε καλή υγεία, η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γονιμότητας στις γυναίκες και να μειώσει τα ποσοστά σύλληψης. Η έντονη άσκηση έχει επίσης διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει αποτυχία εμφύτευσης και απώλεια εγκυμοσύνης. Επομένως, πηγαίνετε χαλαρά γύρω από τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης και επιλέξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα, γιόγκα ή κολύμπι.

 8. Κοιμηθείτε

 Ο κύκλος του ύπνου σας θα πρέπει να είναι φυσιολογικός για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Ο ύπνος σε απόλυτο σκοτάδι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων μελατονίνης στο σώμα βελτιώνει τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία.

 9. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

 Ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας (ΔΜΣ) επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η παχυσαρκία (ΔΜΣ>35) ή το χαμηλό βάρος (ΔΜΣ<19) μπορεί να αυξήσει τη δυσκολία σύλληψης κατά 2 και 4 φορές αντίστοιχα. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διαδικασία. Εάν ανήκετε και στα δύο άκρα του φάσματος βάρους, η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας και η εγγραφή σας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους με καρδιοαναπνευστικό σύστημα μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε μητέρα ταχύτερα.

 10. Σταματήστε το κάπνισμα

 Το κάπνισμα επηρεάζει την ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος. Μειώνει δραστικά τις πιθανότητες σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων, είναι δυνατόν να κόψετε το κάπνισμα για πάντα.

 11. Πάρτε τα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα

 Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας και να του/της ζητήσετε να σας συνταγογραφήσει χρήσιμα συμπληρώματα. Φάρμακα όπως το DHEA και το CoQ10 μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα τόσο του σπέρματος όσο και του ωαρίου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι επίσης χρήσιμα.

 Η καλή φροντίδα της σωματικής και συναισθηματικής σας ευεξίας γύρω από τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης