Το καθημερινo περπατημα προστατευει από τον καρκινο του μαστου

Οι γυναίκες που περπατούν επί μία ώρα την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού – και όσο πιο γρήγορα περπατάνε, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, το περπάτημα με μέτριο ρυθμό μπορεί να μειώσει κατά 14% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που περνούν τα 50 τους χρόνια.

Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό, όμως, σχεδόν διπλασιάζει την προστασία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%.

Το περπάτημα πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά επειδή ελαττώνει το σωματικό λίπος που παράγει ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα), οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), οι οποίοι παρακολούθησαν επί 14 χρόνιατην πορεία της υγείας 73.615 εθελοντριών, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Οι 4.760 από τις εθελόντριες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως.

Για σχεδόν μία στις δύο εθελόντριες (το 47%), η βάδιση ήταν η μοναδική φυσική δραστηριότητα.

Όσες από αυτές περπατούσαν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα με μέτριο ρυθμό είχαν κατά 14% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες περπατούσαν 3 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα.

Όσες όμως περπατούσαν πολύ γρήγορα και έτσι γυμνάζονταν έντονα, επί τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα, παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου κατά 25%.

Περπάτημα με μέτρια ταχύτητα σημαίνει ότι οι εθελόντριες διέσχιζαν σχεδόν 4,5 χιλιόμετρα σε μία ώρα, ενώ με γρήγορη ταχύτητα διέσχιζαν σχεδόν 7 χιλιόμετρα σε μία ώρα (περπατούσαν σχεδόν τρέχοντας).

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ανεξαρτήτως παραγόντων όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία ή η λήψη ορμονών.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ξεκάθαρα την άποψη ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλπα Β. Πέιτελ, επιδημιολόγος στην ACS.

«Δίνουν επίσης μία απάντηση στο πόση άσκηση απαιτείται για να προστατευθεί κάποιος, δεδομένου ότι τα έως τώρα στοιχεία ήταν αντιφατικά», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention».

Πηγή : Web Only